22 март - Световният ден на водата

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г. като ежегодно се организират прояви, посветени на водата

Резолюцията на Общото събрание отбелязва, че важността на водните ресурси не се ценят достатъчноq в резултат на това все повече страни се изправят пред остър дефицит на вода. В резолюцията се пледира за осъзнаване на връзките, които съществуват между икономическото развитие на света и отделните страни и опазването на природното богатство, за третиране на водата като икономическо благо и за по-голямо участие на обществото при съставянето на програмите за управление на водните ресурси.

 Най важните задачи, които трябва да се постигнат за осъществяване на дългосрочната стратегическа цел са:

* Безотказно осигуряване на вода за питейно – битови нужди в достатъчно количество и с гарантирано добро качество на цялото население на страната, като се постигне водоснабдяване на 100 % от населените места и селищните образувания, като се премахнена водоподаване на цялата територия на страната и на водоползвателите винаги се доставя вода с гарантирано качество и в достатъчно количество.
* Запазване и подобряване състоянието на повърхностните и подземни води, чрез намаляване и постепенно премахване на възможността от заустване на необработени отпадъчни води в реките, в Черно море, в язовирите и езерата и системно намаляване на обектите с повишен риск за замърсяване на подземните води.
* Рязко подобряване на ефективността при управление на водата като стопански ресурс, чрез интегрирано управление на водите, гарантиращо интересите на хората и бизнеса, развитие на бизнес компаниите в условията на регламентирано антимонополно законодателство, позволяващо значително подобрение на услугите предоставяни от тях и провеждане на стимулираща и санкционираща държавна политика, отчитаща влиянието на отделните стопански отрасли върху състоянието на водните ресурси на страната.
* Преодоляване на проблемите със сезонния и годишния недостиг на питейна вода в редица области на страната, чрез финансиране от Предприятието за управление на дейностите по околна за изграждането на малки водоснабдителни обекти с местно значение и кофинансиране на ремонта и реконструкцията на водоснабдителните мрежи на населените места.





{START_COUNTER}